BlogRankers.com

bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 1 februari 2010

VINKOKTA BLÅMUSSLOR MED TAGLIATELLE

Ann-Sofi var ute och fiskade kravmärkta blåmusslor i fiskdisken. Denna rätt kräver lite av det vi oftast inte har så mycket av...ja just det, TID.

Blåmussla är ett blötdjur och bor på klippor där den binder sig fast i klippväggarna med hjälp av små trådar. Kvällens samtalsämne vid måltiden var ju naturligtvis hur sjutton gör dessa blötdjur när de parar sig (har sex)???
Jo, naturligtvis tog jag reda på det. Tjej-musslan släpper sina ägg och kill-musslan släpper ut sina spermier och sen får liksom havet göra resten, de förlitar sig helt enkelt på att vågorna ska få ägg och spermie att mötas. Ägget befruktas (om nu havet gjort sitt) och blir en liten larv och när den är ungefär en månad (vem blir inte trött på att simma runt i 4 veckor?) så slår den sig ner och blir en mussla.

VINKOKTA BLÅMUSSLOR MED TAGLIATELLE
Svårighetsgrad: 3/5

1 nät (ca 1 kg) färska blåmusslor
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 liten fänkål
4-5 dl vitt vin ( jag frågade på systembolaget och fick en tetrapack Castillo De Gredos)
3 dl vatten
1,5 dl grädde


1. Häll försiktigt musslorna i vasken. (De får inte gå sönder) Tvätta musslorna noga, jag använde en svamp att skrubba. Kasta de musslorna som har trasigt eller sprucket skal, kasta även de musslor som känns tunga eftersom de nog mest innehåller dy och lera.

2. Skala och hacka löken.

3. Hacka fänkålen.

4. Häll lite smör i en rymlig kastrull och pressa ner vitlöken, häll i lök och fänkål och låt det få lite färg.

5. Häll i vin, vatten och grädden i kastrullen och låt det koka upp tillsammans med löken och fänkålen.

6. Häll försiktigt i musslorna i kastrullen och musslorna behöver inte ligga helt under vätskan utan de kokas även av ångan om du sätter lock på.

Koka upp tagliatellen enligt anvisning på paketet.

Om du vill göra musslorna som förrätt kan du servera dem i snygga skålar, hälla över spadet de kokat i och servera med vitt bröd.
Jag valde att servera musslorna som varmrätt och gjorde därför en sås att hälla över pastan.

SÅS

2,5 dl matlagningsgrädde
1 burk krossad tomat
1 gul lök
1 röd lök
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Fräs först lök,vitlök tillsammans med de krossade tomaterna, hälls sedan i matlagningsgrädde och smaksätt med salt och peppar.
Ett tips:Så här i efterhand hade jag nog valt att ha i lite av musselspadet också.


Efterrätt GLASS


1 skopa SIA citron och lakritsglass
1 sked vispad grädde
Garnera med strössel och nötter


Vi hade en gäst den här torsdagen till vår lilla "matorder" och personen ifråga är inte alls matintresserad trots att hans mage är lika stor som mitt kök. Kommentarer om musslor som måltid spottades ur denne frispråkige mans mun titt som tätt och gästen påpekade ett flertal gånger att man kan lika gärna äta snor eller att musslor smakar SKIT. Vi andra åt med god aptit och läppjade en Chardonnay (Argento Artnr 6679) och kopplade bort Karlsson på Taket snacket. Jag hade dock berättat för den runda matgästen innan att det var musslor som matsedeln skulle bjuda på så han hade redan proppat magen full med köttbullar innan ankomst. Jag kan dock tillägga att gästen svepte både vinet och glassen med hull och hår och hade mage att gnälla att man bara fick EN skopa glass till efterrätt. Jag avslutar inlägget med att berätta att han är struken på det hemliga matsällskapets gästlista hädanefter. Vi blev heller aldrig ovänner med gästen, dock tvingade Ann-Sofi gästen att göra en hopp /volt i 1 meter mjuk pudersnö så karln fick snö innanför byxorna och kalsongerna men det är en annan historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar