BlogRankers.com

bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 9 februari 2010

ALLA HJÄRTANS DAG MIDDAG

Den här veckan nalkas Alla hjärtans dag. En högtid som infaller den 14:e februari och som går i kärleken och vänskapens tecken. Här får du tips på en fin meny till söndagens högtid att överaska din käresta vän eller livskamrat med. Jag (Ann-Sofi) älskar grekisk mat så det blir kärleken och hjärtat kombinerat med Grekland som får mig att komponera dessa rätter. Den här veckan har jag min livskamrat Lars till hjälp (stjälp?) i köket. Han var i alla fall duktig på att tjuvsmaka alla ingredienserna.

Instruktion på hur du viker servetter till fina hjärtan hittar du här.

Jag inleder aftonen med att bjuda på drinktilltugg innan förrätten serveras. Jag bjuder på avsmakning av mina marmelader jag inhandlade på årets båtmässa i Göteborg. Dessa säregna marmelader avsmakar vi med smörgåsrån och en fruktig cider.(Boulard Cidre de Normandie artnr 1848)


Förrätt:GREKISK VÅFFLA MED ROM OCH RÖDLÖK
Svårighetsgrad: 2/5


Ingredienser 4 personer:

1 gräddad våffla
1 rödlök
1 dl creme fraiche
1 rund burk creme bonjour ost (grekisk vitlök smak)
4 teskedar stenbitsrom
1 paket fryst dill

Gör så här: Börja med att grädda en våffla. Skär våfflan i fyra delar.En del= en förrätt. Finhacka rödlöken. Blanda rödlök med creme fraiche och osten, rör om ordentligt så allt blandas. Klicka ut på våffelbitarna och toppa med en tesked stenbitsrom. Strö över den frysta dillen. Voila!
Till detta drack vi ett vitt vin. (Tre Apor Artnr 5921)


Varmrätt: GREKISK POTATISPYTT
Svårighetsgrad 2/5

Ingredienser 4 pers:

Klyftpotatis
ca 500-600 gr Marinerad skivad fläskfile
1 gul paprika
1 röd paprika
1 skivad gul lök
4-5 tomater
1 paket fetaosttärningar i olja med svarta oliver (finns på ICA)

Lägg potatisklyftorna i botten på en smord djup plåt. Strö över paprikorna och löken och lägg sedan fläskfilen över dessa. Skiva sedan tomat och lägg över fläskfilen. Strö fetaosttärningspaketet överst.

Marinad till fläskfilen:
2-4 vitlöksklyftor
1- 1,5 dl olja
1 burk sambal olek
2 msk soja
1 msk riven ingefära
salt och peppar

Vitlökssås till potatispytten:
1-2 vitlöksklyftor
1 burk creme fraiche
1 grekiskt salladskrydd mix
saften från 1 pressad lime

Vi drack det röda vinet Zeta Merlot Cabarnet artnr 2180.

Efterätt: SMÖRDEGSHJÄRTAN MED HALLON OCH BLÅBÄR

Svårighetsgrad: 4/5 (svårast var att dela hjärtana, håll tungan rätt i mun)

Ingredienser:
1 rulle färdigkavlad kyld smördeg
1 ägg
1 - 2 burkar kesella för dessert
4 teskedar vanillinsocker
Garnering: Florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader Tryck ut så många hjärtan du kan ur smördegen eller lika många hjärtan som du har gäster med ett hjärtformat pepparkaksmått. Lägg hjärtana på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 min, eller tills de har fått fin färg. Låt svalna och skär sedan toppen av hjärtana och använd dessa som lock. Blanda i vanillinsocker i kesellan och lägg blandningen i botten, fyll på med hallon och sätt på locket. Pudra florsocker över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar