BlogRankers.com

bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 15 januari 2010

VITLÖK OCH ÖRTMARINERAD LAMMSTEK MED KLYFTPOTATIS SAMT TVÅ OLIKA SÅSER


Svårighetsgrad: 4/5

Det känns som vi gått igenom nästan alla djur man kan äta, så den här gången valde Ann-Sofi att laga ett av de sötaste djuren,lamm, bortsett från att djuret är gulligt så är det dessutom väldigt väldigt gott med lamm.
Det krävs lite planering på den här maträtten och för att slippa stressa gjorde jag alla förberedelser som gick att göra dagen innan. Fördelen med att låta lammet ligga i sin marinad länge är ju att det blir mörare och smakar mer. Ett dygn i marinad är perfekt!
Den här gången gick jag inte efter något recept utan jag improviserade fram en marinad av sådant jag hade hemma.

Jag började med att skära små snitt i lammsteken, sen stoppade jag ner vitlöksklyftor i dessa, man använder så mycket vitlök man önskar. Själv använde jag 5 klyftor som jag delade på häften så jag fick 10 delar.


Marinad till lammsteken:

ca 1,5 dl olja
3 msk soja
1 skvätt balsamvinäger
1 halvt paket frysta örter
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar


Lägg steken i en påse med marinaden i kylskåpet över natten. När det är dags stekt lammsteken sedan i ugnen i ca 150-175 grader. Det bästa är att använda sig av en termometer och när steken är 75 grader är den genomstekt. Den här lammsteken tog ca 1, 5 timme.

KLYFTPOTATIS: Skiva potatis i klyftor , koka en stund i vatten och lägg dem sedan i en ugnsfast form. 225 grader är lagom och ca 30 minuter häll gärna lite smör över för att få fin krispig yta.

OLIV OCH FETAOSTSÅS:
5 oliver
1 halv feta ost
1 bruk creme fraiche
1 halvt paket blandade frysta örter
1 pressad vitlök
salt och peppar

Den här såsen kan du också med fördel göra dagen innan. Smakupplevelsen blir mer intensiv då.

VARM SÅS PÅ SKY:
När lammet är färdigt tar du spadet som ligger kvar i formen och reder ut med lite maizena sås redning. Man kan alternativt koka upp skyn i en brunsås på påse, ersätt då vätskan med skyn i stället.


När maten förbereddes dagen innan hade jag tid över att röra ihop Ekströms Chokladmousse till efterrätt medan lammet stod i ugnen. Enkelt och det är helt okej att inte göra allt själv jämt och ständigt. Du vispar bara med mjölk och häller upp i snygga glas och strör över dajmkulor, lyxigt, snabbt och jävligt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar