BlogRankers.com

bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 3 december 2009

ÖRTSOPPA OCH LYXIG LÄTTLAGAD LAX

Nästa Torsdag, Nästa köksmästare att visa sina kunskaper i köket!
Louise och Walter bjuder på:
Förrätt: Ost och ört soppa.
Huvudrätt: Ugnsbakad lax i pestobädd.
Dryck: Ramlösa Mango och Vitt vin.

Det blev en smärre kaotisk inledning av torsdagsmiddagen. Tillagningen av förrätten slutade med ett grönt,kladdigt kök och en fruktansvärt trasig stavmixer. Då stavmixern helt plötsligt började skaka ända upp i lederna slutade den sen fungera och en doft av gammal bilbana spreds över kvarteret. Det löstes emellertid genom att soppan fick mixas i vanlig blender, vilket fungerade över förväntan..så vida locket var låst. ehem, Jo för faktum var att Walter glömt stänga locket på blendern och köket blev "örtsoppegrönt"..Inget direkt fel med det, örtsoppegrönt är fint. (sippe infliker dock att hon fick skura golvet i två dagar oavbrutet efter besöket).



Recept 3 personer


Svårighetsgrad 3/5

25 g smör eller margarin
2 gula lökar, hackade
8 1/2 dl grönsaksbuljong
25 g grovhackade färska kryddörter, t.ex. persilja, gräslök, timjan, basilika och oregano
200 g färskost ( philadelfiaost )
1 msk majsena
1 msk mjölk
Klippt gräslök, till garnering

Smält smör eller margarin i en stor, tjockbottnad kastrull. Lägg i löken och fräs den på medelgod värme i 2 minuter, sänk sedan värmen till svag. Lägg på ett lock och bräsera löken i ytterligare 5 minuter, ta därefter bort locket.


Tillsätt grönsaksbuljong och örter och koka upp på medelgod värme. Sänk sedan värmen och låt sjuda sakta under lock i 20 minuter.
Dra kastrullen från värmen. Häll över soppan i en matberedare eller mixer och mixa den i cirka 15 sekunder eller tills den är slät. Du kan också passera den genom en sil med baksidan av en träslev. Häll tillbaka soppan i kastrullen.
Spara lite av osten till garnering. Tillsätt resten till soppan och vispa tills osten smält och blandat sig med soppan. Blanda majsena och mjölk till en redning och rör därefter ner redningen i soppan. Hetta upp under ständig omrörning tills soppan är tjock och krämig.
Häll upp soppan i varma portionsskålar eller djupa tallrikar. Fördela den sparade osten i tallrikarna och garnera med gräslök. Servera genast!

Efter förrätten var det dags för huvudrätten.
En mycket lättlagad laxrätt med lyxig känsla!

Recept 3 personer
Svårighetsgrad 1/5

3st laxfiléer
ca 80g Pesto
ca 2dl Creme fraiche
Cashewnötter
Pasta Tagliatelle (3-4 personer enl förpackning)

Blanda peston och creme fraichen i en skål, krydda med citronpeppar, salt och svartpeppar.
Smörj en ugnssäker form och placera sedan laxfiléerna i formen, häll därefter pestoblandningen över fileérna. Rosta nötterna i en stekpanna och strö dem sedan över pestobädden.
Stek i ugnen på 180 grader i 15-20 minuter.
Servera med Tagliatellen som du kokat enligt förpackningens instruktioner.
Toppa med en persiljekvist och servera med vitt vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar